FAIL (the browser should render some flash content, not this).

“Για κάθε δράση υπάρχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση.”
Ισαάκ Νεύτων
“Αν θέλετε να μάθετε τα μυστικά του Σύμπαντος, σκεφτείτε με όρους ενέργειας, συχνότητας και δονήσεων.”
Νικόλα Τέσλα

“Οι άνθρωποι αναστατώνονται όχι από αυτά που συμβαίνουν, αλλά από τη γνώμη τους γι' αυτά που συμβαίνουν.”
Επίκτητος
“Η λογική θα σε πάει από το σημείο Α στο σημείο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού.”
Άλμπερτ Αϊνστάιν


Το σκάκι που όλοι γνωρίζουμε σήμερα είναι το αρχαιοελληνικό ΖΑΤΡΙΚΙΟΝ.

 

Η θεά της σοφίας και των αθυρμάτων (παιχνιδιών) ήταν η Αθηνά η οποία ξεπήδησε από τον μυαλό του Διός ως σκέψη και την βλέπουμε σε πλήθος παραστάσεων σε αρχαία αγγεία με επιτραπέζια αθύρματα τύπου πεττείας ως επιβλέπων ή ως διαιτητής σε παρτίδες.

 

Μεγάλοι αρχαίοι αντιπαίζοντες (πεττευτές και κυβευτές) ήταν οι εξής: Παλαμήδης, Αχιλλέας, Αίας του Οιλέα, Εύβουλος, Άμφις, Αλέξιος, Θερσίτης, Αίαντας ο Σαλαμίνιος, Πρωτεσίλαος, Πλάτων, Αλκιβιάδης, Περικλής, Μεγαλέξανδρος και οι στρατιώτες του, Ξενοφών, Οδυσσέας και μνηστήρες Πηνελόπης και τόσοι άλλοι.

 

 

Η λέξη Ζατρίκιον ετυμολογικά προέρχεται από δύο λέξεις, το επιτακτικό μόριο «ζα-» και το ρήμα τριάζω ή τριάσσω.

 

Το ρήμα τριάζω ή τριάσσω ή τριάττω σημαίνει νικώ. Και τριαγμός σημαίνει νίκη. Ζατριάζω σημαίνει υπερνικώ ή κατανικώ. Συνεπώς με την λέξη Ζατρίκιον δηλώνεται η πλήρης συντριβή του αντιπάλου. Και ο παίζων το Ζατρίκιον είναι ο αήττητος νικητής. Το νικητήριο άθυρμα Ζατρίκιον ή Ζητρίκιον.

 

Κίνησις Ατρίακτος

 

Κίνησις – Πολιτών, Ζατρικίου (σκάκι), στη ζωή, κατά πάσης φύσεως εξάρτησης  (ναρκωτικά, κατευθυνόμενη πληροφόρηση, άγχος, αλκοόλ κλπ)


Ατρίακτος – ανίκητη, που νικά κατά κράτος, πολύ δυνατή

 

 

 

 

 

 


Μια δυνατή κίνηση στο σκάκι, μια δυνατή κίνηση στη προσωπική ζωή, μια δυνατή κίνηση στην επαγγελματική ζωή, μια δυνατή κίνηση προς το ευ ζην...αυτή είναι η Κίνησις Ατρίακτος.

 

Τι είναι το σκάκι;

 

Το σκάκι είναι παιχνίδι-άθλημα με επιστημονική υποδομή και χαρακτηριστικά τέχνης που έχει πολύ ισχυρή παιδαγωγική επιρροή, καθώς προωθεί:

  1. Την καλλιέργεια ηθικών αξιών
  2. Την ανάπτυξη ορθολογικού τρόπου σκέψης
  3. Τη δημιουργική φαντασία
  4. Τη βελτίωση των μνημονικών ικανοτήτων

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι πάρα πολλά, γιατί ενώ δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερες εγκαταστάσεις ούτε πολυδάπανο εξοπλισμό, συμβάλλει με τον προσφορότερο τρόπο στην καλλιέργεια σημαντικών πνευματικών χαρακτηριστικών, αλλά και γενικότερα στην  ανάπτυξη του χαρακτήρα του ατόμου.


Ένα παιδί που ασχολείται με το σκάκι, το πρώτο πράγμα που μαθαίνει καθοριστικά, είναι να προετοιμάζεται μεθοδικά και να αγωνίζεται για να επιτύχει στηριζόμενο αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις. Έτσι σταδιακά του εμφυσείται η περιφρόνηση για την εύκολη προσπάθεια, η αποστροφή για τους θολωμένους δρόμους των επίπλαστων παραδείσων και η απέχθεια για κάθε τι που δεν μπορεί να γεμίσει το ανήσυχο πνεύμα του με τη χαρά της αγωνιστικής και δημιουργικής προσπάθειας.

 

Εξ άλλου, η ένταξη σε μια ομαδική δραστηριότητα, η παρακολούθηση των προπονήσεων, η συμμετοχή σε αγώνες, η δημιουργία φίλων είναι ένας τρόπος ζωής για το παιδί που αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του δημιουργικά και ευχάριστα, αφού ο σκακιστικός κόσμος αποτελείται από ανθρώπους καλλιεργημένους με υψηλούς στόχους.


 

 

 

 

 

 

 

 

Σκάκι και ολιστική σκέψη

 

Sub specie aeternitatis*

*(Να βλέπεις τον κόσμο) υπό το πρίσμα της αιωνιότητας

 

Η ευτυχία κατά τον Αριστοτέλη


Ο στόχος του κάθε ανθρώπου είναι η ευδαιμονία. Η ευδαιμονία είναι η κίνηση της ψυχής προς τη πληρότητα που κατακτά ο άνθρωπος όταν εκπληρώσει του βαθείς στόχους του. Η λογική, ο Λόγος, είναι το κατ’ εξοχήν στοιχείο που διαφοροποιεί τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα ζώα και σ’αυτό πρέπει να στηριχτεί κατά τη δόμηση της πορείας του προς την ευδαιμονία.

 

Σκάκι και φιλοσοφία


Η ίδια η σκακιστική θεωρία αποτελεί μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία που διδάσκει τον τρόπο αντιμετώπισης ακόμα και των πιο δύσκολων καταστάσεων, πάντα με βάση τις ικανότητές μας όπως έχουν καλλιεργηθεί με το σκάκι. Αυτός είναι και ο λόγος που χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο που έμαθαν σκάκι δεν το εγκαταλείπουν.

 

"Το σκάκι, όπως ο έρωτας, όπως η μουσική, έχει τη δύναμη να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους" (Τάρρας)

 

Το «γιατί;» ξεχωρίζει τη στρατηγική από την απλή τακτική


Αυτή η ερώτηση ξεχωρίζει τους διαχειριστές από τους οραματιστές, αυτούς που επιλέγουν απλώς μια τακτική από αυτούς που έχουν στρατηγικούς στόχους. Οφείλεις να κάνεις αυτή την ερώτηση συνεχώς εάν θέλεις να κατανοήσεις,  να αναπτύξεις και αν ακολουθήσεις τη δική σου στρατηγική. Το σκάκι μας δείχνει τη δύναμη του «γιατί» με πολύ καθαρό τρόπο. Κάθε κίνηση έχει μια συνέπεια, κάθε κίνηση είτε ταιριάζει στη στρατηγική σου είτε όχι. Εάν δεν αιτιολογείς τις κινήσεις σου συστηματικά, θα χάνεις από τους παίκτες που παίζουν έχοντας ένα σχέδιο με μεγαλύτερη συνοχή. Όταν έχεις στρατηγική, η εφαρμογή της απαιτεί θέληση.

 

Στρατηγική και τακτική


"Η τακτική είναι να ξέρεις τι να κάνεις όταν υπάρχει κάτι να κάνεις. Η στρατηγική είναι να ξέρεις τι να κάνεις όταν δεν υπάρχει τίποτε να κάνεις." (Σαβιέλι Γκριγκόριεβιτς Ταρτακόβερ)

 

"Τα κομπιούτερ είναι άχρηστα. Μπορούν να σου δώσουν μονάχα απαντήσεις." (Πάμπλο Πικάσο)

 

Υπολογισμοί

 

"Βλέπω μόνο μια κίνηση μπροστά, αλλά είναι πάντα η σωστή." (Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα, ο τρίτος παγκόσμιος πρωταθλητής)

 

«Πόσες κινήσεις μπροστά βλέπεις;»
Είναι σα να ρωτάς ένα ζωγράφο πόσες φορές αγγίζει με το πινέλο του τον καμβά ώσπου να τελειώσει έναν πίνακα, λες και αυτό έχει την παραμικρή σχέση με την ποιότητα του έργου.

 

Εμάνουελ Λάσκερ (1868-1941), Γερμανία

 

"Στη σκακιέρα τα ψέματα και η υποκρισία δεν επιζούν πολύ. Ο δημιουργικός συνδυασμός απογυμνώνει την ιταμότητα ενός ψεύδους. Η σκληρή πραγματικότητα, φτάνοντας στο απόγειό της με το ματ, αναιρεί τον υποκριτή." (Λάσκερ)

 

"Υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι που έδειξαν ένα τόσο θερμό ενδιαφέρον για όλα τα μείζονα ανθρώπινα προβλήματα και συνάμα κράτησαν τόσο ανεξάρτητη την προσωπικότητά τους" (Για τον Λάσκερ, Αλβέρτος Αϊνστάιν)

 

Ψυχολογία: το μυστικό της επιτυχίας


Για τον Λάσκερ, το σκάκι ήταν πρωτίστως μια ψυχολογική μάχη ανάμεσα σε δύο ανθρώπινες βουλήσεις. Όπως μας αρέσει να λέμε, έπαιζε με αντίπαλο τον άνθρωπο και όχι τη σκακιέρα. Είχε συνειδητοποιήσει ότι τα λάθη ήταν αναπόφευκτα και ότι η νίκη θα πήγαινε στον παίκτη που θα ασκούσε τη μεγαλύτερη πίεση, ενώ θα αμυνόταν καλύτερα σε αυτή του αντιπάλου.

 

Ταλέντο

"Στα έντεκά μου, απλώς έγινα καλός" ( Μπόμπυ Φίσερ, ο ενδέκατος παγκόσμιος πρωταθλητής)


"Εάν κάποιος έχει ένα ταλέντο και δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, έχει αποτύχει" (Τόμας Γουλφ)


Εάν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε όσο πιο πολύ μπορούμε το ταλέντο που διαθέτουμε εκ γενετής, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλύσουμε κριτικά τον εαυτό μας και να βελτιώσουμε τα αδύνατα σημεία μας

 

Φαντασία


"Ο Ταλ δεν κινεί τα κομμάτια με το χέρι. Χρησιμοποιεί ένα μαγικό ραβδί." (Βιάσεσλαβ Ραγκόζιν, Προπονητής του παγκόσμιου πρωταθλητή Μιχαήλ Μποτβίνικ)


Η φαντασία δεν είναι κάτι που μπορείς να το θέσεις σε λειτουργία πατώντας ένα κουμπί. Το κλειδί είναι να ενθαρρύνεις όσο πιο συχνά γίνεται τη φαντασία, ώστε να γίνει συνήθεια, να επιτρέπεις στην αντισυμβατική σου πλευρά να αναπτύσσεται.

 

Διαίσθηση

 

"Ω, τι δύσκολη δουλειά
τον ιπποπόταμο να σύρεις απ’του βάλτου τα νερά"

(Κορνέι Τσουκόφσκι, Σοβιετικός ποιητής παιδικών ποιημάτων)


Όταν οι υπολογισμοί από μόνοι τους δεν μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα, η φαντασία μπορεί να διαπεράσει την ομίχλη.

 

Καινοτομία: η πρωτοτυπία είναι σκληρή δουλειά


«πώς γεννήθηκε η ιδέα;»
Υπάρχει τόση αλήθεια στην ιστορία για το μήλο που έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα όσο και σε κάθε ιστορία μοιραίων φρούτων στη μυθολογία. Σε όλους μας αρέσει μια ωραία ιστορία, ιδίως μια ιστορία που αποφεύγει να μνημονεύσει όλη τη σκληρή δουλειά που κρύβεται πίσω από τις λεγόμενες εκλάμψεις ευφυΐας.

 

Το πλεονέκτημα του επιτιθέμενου


"Ακόμα και μια σφαίρα φοβάται τον γενναίο"
(Ρωσική παροιμία)


"Η απειλή είναι πιο ισχυρή από την εκτέλεση
" (Άρον Νίμσοβιτς)

"Αγόρασε τις φήμες, πούλα τις ειδήσεις" (Παλιά ατάκα της Γουόλ Στριτ)

 

Η τόλμη ενέχει μαγεία


"Αυτό που μπορείς να κάνεις ή πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις, άρχισε να το κάνεις. Γιατί η τόλμη ενέχει μαγεία, δύναμη, ιδιοφυΐα.
" (Γκαίτε)

Η ανάληψη δράσης μας προσφέρει περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη δυνατότητα να ελέγχουμε τη μοίρα μας, κάτι που δημιουργεί θετική ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

 

Αμφισβήτηση της επιτυχίας: Η επιτυχία είναι ο εχθρός της μελλοντικής επιτυχίας

 

Η αποτυχία εξαιτίας του εφησυχασμού παίρνει πολλές μορφές. Σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα όπως στον στρατιωτικό και στον επιχειρηματικό κόσμο σχεδόν πάντοτε εμφανίζεται όταν εμείς κάνουμε «τη δουλειά μας ως συνήθως» ενώ ο ανταγωνιστής μας μας προφταίνει και μας ξεπερνάει. Αν επαναπαύεσαι στη φήμη σου και σε παλιές εμπειρίες, οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές.

 

Αντικρούοντας τον εαυτό μας


"Οι καλοαναθρεμμένοι αντικρούουν τους άλλους. Οι σοφοί αντικρούουν τον εαυτό τους."
(Όσκαρ Ουάιλντ)

Το να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση και στη διόρθωση είναι στο χέρι του καθενός μας. «Χάνε όσο μπορείς να αντέξεις» είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας.

 

Η σφαιρική αντίληψη: κάνοντας τις συνδέσεις βλέποντας όλη τη σκακιέρα


Η καλλιέργεια της ευρείας θέασης απαιτεί εξάσκηση και ένα βαθμό αποστασιοποίησης. Ένα από τα πρώτα πράγματα που χάνουμε όταν «κολλάμε» σε ένα πρόβλημα είναι η ικανότητα να το δούμε μέσα στο γενικότερο πλαίσιό του. Δεν θα είμαστε ικανοί να δούμε το δάσος αντί για τα δέντρα εάν ανησυχούμε διαρκώς μήπως ένα δέντρο πέσει στο κεφάλι μας.

 

Η σφαιρική αντίληψη στη ζωή


Στον πραγματικό κόσμο παίζεις σε όλη τη σκακιέρα όταν αντιλαμβάνεσαι όλα τα στοιχεία, το πώς αυτά συνδέονται και πώς αυτές οι συνδέσεις μπορούν να αλλάξουν με το χρόνο. Αν μπορείς να αποδεχτείς μια βραχυπρόθεσμη απώλεια για χάρη ενός μακροπρόθεσμου κέρδους, σημαίνει ότι διαθέτεις ένα από τα σημάδια της αυθεντίας.