FAIL (the browser should render some flash content, not this).

“ Η επιτυχία δεν είναι το κλειδί για την ευτυχία. Η ευτυχία είναι το κλειδί για την επιτυχία.”
Άλμπερτ Σβάιτσερ
“Θολό νερό. Αν μείνει ακίνητο, γίνεται διαυγές.”
Λάο Τσε

“Οι φυσικές δυνάμεις εντός μας είναι οι πραγματικοί θεραπευτές της νόσου.”
Ιπποκράτης
“Ας γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο..”
Μαχάτμα Γκάντι


 

"Είμαι 10 χρονών και ζώ στη Χίο. Προπονούμαι με τον κ. Τζούμπα από τον Σεπτέμβριο του 2010, γιατί ο προπονητής μου  (Willem Van Sluijs) στον Φάρο Βαρβασίου πίστευε ότι έπρεπε να κάνω προπονήσεις υψηλού επιπέδου με ένα μετρ του αθλήματος.  Με τον κ. Τζούμπα δουλεύουμε από απόσταση με τη βοήθεια του internet. Οι προπονήσεις μας είναι κάτι μαγικό για μένα γιατί έμαθα να σκέφτομαι σωστά, να σχεδιάζω, να χρησιμοποιώ την φαντασία μου και πολλά άλλα σπουδαία πράγματα για το σκάκι. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου. Μία μέρα πριν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2011  (κατηγορία U10)  μου είπε «αν πιστέψεις στον εαυτό σου θα πάρεις μετάλλιο Βασίλη» και εγώ τον άκουσα και το πήρα (2ος με ισοβαθμία στην πρώτη θέση)."
Βασίλης Παπακώστας

 

 

Papakostas


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ"

 

Το πρόγραμμα "ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ" απευθύνεται σε έμπειρους παίκτες οι οποίοι έχουν ως στόχο την κατάκτηση πανελληνίου ή διεθνούς πρωταθλήματος. Απευθύνεται επίσης σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν το παιχνίδι τους και να αποκτήσουν τον επόμενο εθνικό ή διεθνή τους τίτλο.Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα εντατικό και απαιτητικό και έχει προτεινόμενη διάρκεια 6-12 μήνες, ανάλογα με το επίπεδο του παίκτη.

 

Ενδεικτικά καλύπτει τους ακόλουθους τομείς:

- Ψυχολογία

- Διατροφή

- Φυσική κατάσταση

- Μελέτη παρτίδων βασικών αντιπάλων

- Ρεπερτόριο ανοιγμάτων - καινοτομίες

- Ανάλυση παρτίδων και εύρεση αδύνατων σημείων

- Μελέτη μέσου και φινάλε

- Ασκήσεις

- Φιλικό ματς προετοιμασίας

- Πλήρης υποστήριξη κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος ή των τουρνουά απόκτησης τίτλου

 

Για τις ανάγκες του προγράμματος χρησιμοποιούνται τα πιο σύγχρονα μέσα, όπως το πρόγραμμα ChessBase Premium, το πρόγραμμα Deep Fritz multiprocessor version και η πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης Webex της Cisco.

 

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ"

 

Τo πρόγραμμα "ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ" είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που συνδυάζει το σκάκι με τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία. Απευθύνεται σε όσους γοητεύονται από την φιλοσοφία ολιστικής σκέψης " Κίνησις Ατρίακτος" και επιθυμούν να βελτιώσουν ολιστικά τις ικανότητές στη ανάλυση, τη σύνθεση και τη στρατηγική χρησιμοποιώντας συνδυαστικά ως μέσο τη σκακιστική θεωρία, την αρχαιοελληνική φιλοσοφία και τη μεθοδολογία επίλησης μαθηματικών προβλημάτων. Το πρόγραμμα διαβαθμίζεται σε 5 κύκλους δυσκολίας. Είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της μελέτης κάθε κύκλου και η επιτυχής επίλυση των τελικών ασκήσεων προκειμένου να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος.

 

Τα μαθηματικά αποτελούν ένα ιδιαίτερο αντικείμενο μάθησης. Είναι αναγνωρισμένα ως ένας από τους πλέον κρίσιμους τομείς του ανθρώπινου πολιτισμού, εξαιτίας του εξαιρετικά ισχυρού τρόπου ερμηνείας του κόσμου που προσφέρουν, με σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της ατομικής αλλά και της συλλογικής σκέψης παγκοσμίως. Αυτό καθιστά την επιτυχημένη σχολική μαθητεία σε αυτά καθοριστικό παράγοντα της γνωστικής και, κατ’ επέκταση, της ακαδημαϊκής ανάπτυξης και της επαγγελματικής ανέλιξης κάθε πολίτη. Ωστόσο, η αφαιρετική τους φύση, η αυστηρότητα και η πολυπλοκότητα των εμπλεκόμενων ιδεών και της οργάνωσής τους, εμποδίζουν πολλούς μαθητές να επιτύχουν στα μαθηματικά και να αναπτύξουν θετικά συναισθήματα για αυτά.

 

Στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση σε τέσσερις βασικές διεργασίες: α) του μαθηματικού συλλογισμού και της επιχειρηματολογίας, β) της δημιουργίας συνδέσεων/ δεσμών, γ) της επικοινωνίας μέσω της χρήσης εργαλείων, με βασικότερο τη φυσική γλώσσα, αλλά και τα σύμβολα, τις διάφορες μορφές αναπαράστασης, τα τεχνουργήματα και τα εργαλεία της τεχνολογίας και δ) της μεταγνωστικής ενημερότητας.

 

Η θεματολογία σχετικά με τα μαθηματικά προσαρμόζεται απόλυτα στο επίπεδο των μαθηματικών γνώσεων του μαθητή ώστε να συμπληρώνει το αντίστοιχο μάθημα του σχολείου με τρόπο που να κάνει τα μαθηματικά ένα ενδιαφέρον και γοητευτικό αντικείμενο, όπως με τη μελέτη του πρωτότυπου αρχαιοελληνικού κειμένου όπου διασώζεται, προβολή των σύγχρονων εφαρμογών που βασίζονται στις μαθηματικές θεωρίες, προσομοίωση αποτελεσμάτων και κουίζ μέσω υπολογιστή κλπ.

 

Το αποτέλεσμα είναι να αγαπήσει ο μαθητής τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία, να κατανοήσει τη χρησιμότητά τους, να αναπτύξει τη φαντασία του και να μπορεί να αναγνωρίζει πως εφαρμόζονται ολιστικά οι γνώσεις που αποκτάει στη καθημερινή του ζωή.

 

Έτσι κάθε κίνηση στο σκάκι, κάθε κίνηση στη προσωπική ζωή, κάθε κίνηση στην επαγγελματική ζωή θα είναι μια δυνατή κίνηση προς το ευ ζην.

 

Ο πρώτος κύκλος ενδεικτικά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής θέματα:

 

-Το έργο του Πυθαγόρα.

- Τα Χρυσά έπη.

- Βιογραφίες του Πυθαγόρα γραμμένες από τον Πορφύριο και τον Ιάμβλιχο.

- Η διδασκαλία του Πυθαγόρα και οι επιδράσεις της.

- Οι Πυθαγόρειοι.

- Από τον πρώιμο πυθαγορισμό έως τον νεοπυθαγορισμό.

- Η δύναμη της θετικής σκέψης στο σκάκι

- Πιστεύοντας ακράδαντα τη νίκη

- Ασκήσεις αναπνοής

- Εργαλεία μαθηματικής προσομοίωσης

 

Η διάρκεια του κάθε κύκλου εξαρτάται κυρίως από τον προσωπικό χρόνο που θα αφιερώνεται για μελέτη από τον κάθε μαθητή. Κάθε μαθητής ακολουθεί το ρυθμό που του ταιριάζει καλύτερα.

 

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΓΙΑΤΙ ΕΧΑΣΑ;"

 

Η ανάλυση των παρτίδων και ο εντοπισμός των αδύνατων σημείων είναι μια σημαντική διαδικασία που συμβάλλει στην ουσιαστική βελτίωση των ικανοτήτων κάθε σκακιστή. Ο Κάρποβ ισχυριζόταν ότι για να αναλύσει σε ικανοποιητικό βάθος μια παρτίδα απαιτούνταν τουλάχιστον 2 με 3 μέρες. Το πρόγραμμα σας δίνει τη δυνατότητα να στείλετε μέσω email οποιοδήποτε αριθμό παρτίδων και να απολαύσετε τα εξής:

 

- Επαγγελματική ανάλυση στην Ελληνική γλώσσα

- Επισήμανση όλων των λαθών και των γενικών αδυναμιών του παιχνιδιού σας

- Προτεινόμενη ύλη μελέτης για το άνοιγμα

- Προτεινόμενη ύλη μελέτης για το μέσο

- Προτεινόμενη ύλη μελέτης για το φινάλε

- Συνεδρία παρουσίασης ανάλυσης

 

 

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΣΚΑΚΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ"

 

Σας βοηθάμε να κάνετε την πρώτη σας κίνηση με το πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς μέσω διαδικτύου "ΣΚΑΚΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ". Απευθύνεται κυρίως σε ερασιτέχνες φίλους του σκακιού και σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν την συστηματική ενασχόλησή τους με το σκάκι για πρώτη φορά. Επίσης, απευθύνεται σε γονείς που έχουν μικρά παιδιά και θέλουν να καθοδηγηθούν για ένα σωστό ξεκίνημα.

 

Το πρόγραμμα αποτελείται από 3 ομαδικές συνεδρίες με την εξής θεματολογία:

 

1. Τι είναι το σκάκι

2. Οφέλη για τα παιδιά

3. Πως βελτιώνει κάποιος το παιχνίδι του

4. Προτεινόμενη βιβλιογραφία για όλες τις ηλικίες

5. Τι σκέφτεται ένας πρωταθλητής πριν παίξει

6. Παρτίδα μεταξύ των συμμετεχόντων και ανάλυσή της

 

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ελεύθερη.

 

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

Τα προγράμματα γαι τα σχολεία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η ενεργητική συμμετοχή των μαθητών, να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον τους, να αναπτύσσουν τη φαντασία και τη κριτική τους ικανότητα μέσα από ένα ταξίδι βιωματικής μάθησης.

 

Οι θεματικές ενότητες έχουν χωριστεί στις εξής κατηγορίες:

 

- Νηπιαγωγείο: Για ηλικίες 4-6 ετών, όπου δίνεται έμφαση στην δημιουργικότητα και τον ενθουσιασμό μέσα από σκακιστικά παραμύθια, κουίζ, ζωγραφιές και παιχνίδια που διδάσκουν τις βασικές αρχές του σκακιού. Το νηπιαγωγείο θεωρείται η ιδανική ηλικία για να γνωρίσει ένα παιδί το σκάκι ώστε να αποκτήσει πολύ νωρίς ερεθίσματα συνδυαστικής και αναλυτικής σκέψης.

 

Έρευνες από το χώρο των Νευροεπιστημών, της Ψυχολογίας, και της Εκπαίδευσης επισημαίνουν ότι τα μικρά παιδιά:
1. Μαθαίνουν καλύτερα μέσα από εμπειρίες/δραστηριότητες που έχουν νόημα για τα ίδια και τη ζωή τους έξω από το σχολείο.
2. Οικοδομούν τη νέα γνώση πάνω σε προϋπάρχουσες εμπειρίες και γνώσεις.
3. Χρειάζονται ευκαιρίες για οργανωμένες εξερευνήσεις και έρευνα.
4. Χρειάζονται ευκαιρίες για διάλογο και συνεργασία, με έμπειρους ενήλικες και συμμαθητές, που επεκτείνουν τη σκέψη και τη φαντασία.
5. Μαθαίνουν μέσα από ένα συνδυασμό μαθησιακών εμπειριών: αυθόρμητες και οργανωμένες, εμπειρίες που ξεκινάνε από τα ίδια και τα ενδιαφέροντά τους και εμπειρίες που οργανώνει ο εκπαιδευτικός με συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους που θέτει το πρόγραμμα σπουδών ή προκύπτουν από τις ανάγκες των μαθητών της τάξης του.

 

- Δημοτικό: Οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού ενθαρρύνονται από τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών να χρησιμοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες ως μαθησιακό-γνωστικό εργαλείο και θεωρούνται μέσο υποστήριξης των σύγχρονων παιδαγωγικών προσεγγίσεων, εργαλείο συνεργασίας και ανάπτυξης της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής ικανότητας των μαθητών.

Οι μαθητές χρησιμοποοιύν τις νέες τεχνολογίες και ως εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας: Εξοικειώνονται με τους υπολογιστές και αξιοποιούν τα σύγχρονα εργαλεία ( εκπαιδευτικό λογισμικό, εφαρμογές διαδικτύου) για να δημιουργήσουν ψηφιακά έργα, να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν με τους συμμαθητές και τον διδάσκοντα. Το πρόγραμμα συμβάλλει στη συνεχή ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων και στην επάρκεια χειρισμού των σύγχρονων περιβαλλόντων.

 

Οι μαθητές εμπλέκονται επίσης σε δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων που έχουν ως σκοπό την καλλιέργεια δεξιοτήτων μεθοδολογικού χαρακτήρα (επεξεργασία δεδομένων, σχεδιασμός και υλοποίηση αλγορίθμων, μοντελοποίηση λύσεων, προγραμματισμός υπολογιστών, δημιουργικότητα και καινοτομία) και δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου (διερεύνηση, κριτική και αναλυτική σκέψη, συνθετική ικανότητα, ικανότητες επικοινωνίας και συνεργασίας). Η ενασχόλιση με το σκάκι μέσω σύγχρονων εργαλείων και μεθόδων συνεισφέρει ευχάριστα και δημιουργικά προς αυτή τη κατεύθυνση.

 

Εϊναι γεγονός ότι οι περισσότεροι νεαροί σκακιστές εμφανίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στο σχολείο, θέτοντας ισχυρά θεμέλια για τη μετέπειτα μαθησιακή τους διαδρομή.

 

- Γυμνάσιο - Λύκειο: Ο σχεδιασμός μαθησιακών δραστηριοτήτων καθορίζεται από τρεις παράγοντες:

α) τα τεχνολογικά εργαλεία και το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί κατά την υλοποίηση της δραστηριότητας

β) τη μαθησιακή υποστήριξη που πρέπει να παρέχεται στους μαθητές, τόσο από τον εκπαιδευτή όσο και από την κοινότητα των συμμετεχόντων μαθητών, μέσα από τα τεχνολογικά εργαλεία

γ) τη μαθησιακή δραστηριότητα που καλούνται να υλοποιήσουν οι μαθητές, η οποία θα ολοκληρώνεται με ένα παραδοτέο.

 

Η μαθησιακή υποστήριξη περιλαμβάνει τρία διακριτά επίπεδα:

 

α) Καθοδήγηση
- Περίγραμμα διδακτικών στόχων
- Περιγραφή δραστηριότητας και εργασίας των μαθητών (παραδοτέο)
- Ερμηνεία-εξήγηση δύσκολων εννοιών και αποριών
- Προσδιορισμός ρόλων, τρόπου εργασίας-συνεργασίας των μαθητών (ομαδική ή ατομική εργασία)
- Οδηγίες χρήσης του συνοδευτικού εκπαιδευτικού υλικού
- Αναλυτικές τεχνικές οδηγίες
- Οδηγίες εργασίας των μαθητών


β) Διαμεσολάβηση
- Υποδείξεις, υπενθύμιση γνωστών, γνωστική βοήθεια
- Εξατομίκευση οδηγιών και υποδείξεις αυτορρύθμισης κάθε μαθητή
- Ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης, του διαλόγου και της διαμοίρασης ιδεών μεταξύ των μαθητών.
- Καθοδήγηση εργασίας και συνεργασίας των μαθητών
- Ενίσχυση, ενθάρρυνση των μαθητών
- Διαμόρφωση μιας κουλτούρας σεβασμού, εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών.

γ) Υποχώρηση της διαμεσολάβησης του εκπαιδευτή, όταν οι μαθητές προχωρούν αυτόνομα και δεν έχουν την ανάγκη γνωστικής υποστήριξης.

 

Συνοπτικά, τα βασικά βήματα σχεδιασμού εκπαιδευτικών σεναρίων είναι τα παρακάτω:


- Προσδιορισμός των διδακτικών στόχων του εκπαιδευτικού σεναρίου
- Εκτίμηση των γνωστικών δυσκολιών των μαθητών (προϋπάρχουσες ιδέες, βασικές παρανοήσεις, τεχνικές και εννοιολογικές ελλείψεις)
- Επιλογή διδακτικής και παιδαγωγικής προσέγγισης
- Προσδιορισμός του τύπου της μαθησιακής δραστηριότητας που καλούνται να υλοποιήσουν οι μαθητές (επίλυση προβλήματος, διερευνητική δραστηριότητα, εφαρμογή γνώσεων, σχέδιο έρευνας κ.λπ.)
- Σχεδιασμός του βηματισμού εργασίας των μαθητών
- Σχεδιασμός της μαθησιακής καθοδήγησης
- Παράθεση διαγνωστικών ερωτήσεων-αξιολόγηση μαθητή.

 

 

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

 

Η στήριξη των γονέων σε κάθε προσπάθεια των παιδιών είναι το κλειδί για την βελτίωση των ικανοτήτων και την επίτευξη των στόχων. Η πλειοψηφία των παιδιών που μπόρεσαν να εκφράσουν το ταλέντο τους από μικρή ηλικία είχαν τη συνεχή στήριξη κάποιου γονέα, συνήθως του πατέρα, όπου ανελάμβανε τη μελέτη στο σπίτι, τη συμμετοχή στις δραστηριότητες του τοπικού συλλόγου και σε αγώνες σε εβδομαδιαία βάση, την ανάλυση των παρτίδων, τη στοχοθέτηση, την επιλογή των βιβλίων κλπ.

 

Χωρίς την έμπρακτη βοήθεια των γονέων σε καθημερινή βάση, είναι πολύ δύσκολο το παιδί να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στο σκάκι. Η εκπαίδευση όμως του παιδιού, η προετοιμασία του για ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η διαχείριση της ήττας, του άγχους, του στρες και όλων των συναισθημάτων που πυροδοτούνται από την ενασχόλιση με οποιοδήποτε άθλημα απαιτούν ειδικές γνώσεις και δεξιότητες από τους γονείς.

 

Πιστεύουμε ακράδοντα ότι οι γονείς είναι οι πρώτοι που πρέπει να μαθαίνουν. Διότι θα είναι οι βασικοί καθοδηγητές και αυτοί που θα πρέπει να ανιχνεύσουν πρώτοι αν π.χ. το παιδί, παρά το γεγονός ότι ενθουσιάζεται με μια νίκη, κατά τη διάρκεια του αγώνα βιώνει έντονο στρες με την σκέψη μια πιθανής ήττας. Σε κάθε άθλημα, η ενασχόλιση θα πρέπει να εναρμονίζεται με θεμελιώδεις φιλοσοφικές αρχές, που αν εμφυσηθούν από την αρχή στο παιδί, θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη και θα περιορίσουν την όποια παρενέργεια από την δραστηριότητα αυτή.

 

Διότι ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός είναι μια προετοιμασία για το στίβο της ζωής, είναι το ταξίδι προς την Ιθάκη και όχι αυτοσκοπός.

 

Μέσα από πρακτικά παραδείγματα που πηγάζουν από μακροχρόνια εμπειρία σε αγώνες όλων των επιπέδων, οι γονείς θα ανακαλύψουν σε αυτό το πρόγραμμα πολλά ενδιαφέροντα θέματα που θεωρούμε ότι θα σταθούν πολύτιμος αρωγός στο δύσκολο και πολύτιμο έργο τους. Επίσης θα γνωρίσουν στοιχεία γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, εύκολες και πρακτικές τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού, ασκήσεις αναπνοής και ανάγνωση της γλώσσας του σώματος.

 

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 

Ένας προπονητης πρέπει να μπορεί να εμπνέει, να αποτελεί ένα πρότυπο για τους νέους, να μπορεί να μεταδώσει την εικόνα του δάσους πριν από την εικόνα του δέντρου. Αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά συνδυασμένα με άριστη τεχνική κατάρτιση, παιδαγωγική μεθοδολογία και αγωνιστική εμπειρία υψηλού επιπέδου αποτελούν εγγύηση για μια συνεργασία δημιουργική, γεμάτη ενθουσιασμό και φαντασία, που θα χτίσει βήμα-βήμα ένα φυτώριο με προοπτικές και μια ομάδα αξιόμαχη, με συγκεκριμένους στόχους και θετική ενέργεια.

 

Αυτό είναι το όραμά μας για κάθε σύλλογο, σε κάθε ακριτικό νησί, σε κάθε χωριό της Ελλάδας, σε κάθε πόλη του κόσμου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σχεδιάσουμε μαζί το πρόγραμμα που ταιριάζει στα μέλη του συλλόγου σας, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία επιλογών.

 

 

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΦΙΝΑΛΕ"

 

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 2 ενότητες: Α. Οι γενικές αρχές και στρατηγικές των φινάλε και Β. Ταξινόμηση και στρατηγικές ανά θεματική ενότητα. Οι θεματικές ενότητες που καλύπτονται είναι ενδεικτικά οι παρακάτω:

 

- Τα βασικά φινάλε (νίκη μόνο με βασίλισσα ή πύργο ή 2 αξιωματικούς ή ίππο και αξιωματικό)

- Φινάλε με 1 πιόνι

- Η "οποζισιόν"

- 2 πιόνια έναντι 1

- Βασίλισσα έναντι πιονιών

- Βασίλισσα έναντι βασίλισσας και πιονιών

- Βασίλισσα έναντι συνδυασμού πύργων και ελαφρών κομματιών

- Βασίλισσα έναντι πύργου

- Βασίλισσα έναντι πύργου και πιονιών

- Πύργος έναντι αξιωματικού

- Πύργος έναντι αξιωματικού και πιόνια

- Πύργος έναντι ίππου

- Πύργος έναντι ίππου και πιόνια

- Πύργος και αξιωματικός έναντι πύργου

- Πύργος και ίππος έναντι πύργου

- Πύργος έναντι πιονιών

- Πύργος και πιόνι έναντι πύργου

- Πύργος και δύο πιόνια έναντι πύργου

- Γενικές αρχές φινάλε πύργων

- Ίππος έναντι αξιωματικού

- Αξιωματικός έναντι αξιωματικού ιδίου χρώματος

- Αξιωματικός έναντι αξιωματικού διαφορετικού χρώματος

- Ίππος έναντι ίππου

- Ίππος ή αξιωματικός έναντι πιονιών

- 2 ίπποι έναντι 1 πιονιού

- Τα καλύτερα φινάλε του Καπαμπλάνκα

- Αγωνιστικά θέματα που αφορούν το φινάλε

 

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ"

 

Η σκακιστική τέχνη στηρίζεται πάνω σε τρεις βάσεις: τη στρατηγική διαίσθηση, τη συνδυαστική όραση και την ικανότητα μετρήματος των βαριαντών.

Το πρόγραμμα "ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ" απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τις ικανότητές τους σε θέματα που είναι συνδεδεμένα με το στρατηγικό παιχνίδι.

 

Η θεματολογία του προγράμματος περιλαμβάνει ενδεικτικά τα εξής:

 

- Γενική θεωρία του μέσου της παρτίδας

- Βασικές αρχές στρατηγικού παιχνιδιού

- Οι τέσσερις αρχές του Στέινιτς

- Υλική υπεροχή

- Η κακή θέση του αντίπαλου βασιλιά

- Η παρουσία ελεύθερου πιονιού

- Αδύνατα πιόνια

- Αδύνατα τετράγωνα

- Αδυναμία σε ομάδα τετραγώνων του ιδίου χρώματος

- Νησίδες πιονιών

- Δυνατό κέντρο από πιόνια

- Το πλεονέκτημα των δύο αξιωματικών

- Η κατοχή ανοικτής στήλης

- Η κατοχή ανοικτής διαγωνίου

- Η κατοχή οριζοντίου

- Η άσχημη θέση ενός κομματιού

- Δυσαρμονία στη διάταξη των κομματιών

- Καλύτερη ανάπτυξη

- Πίεση των κομματιών στο κέντρο

- Πλεονέκτημα στο χώρο

- Τυπικά σχέδια

- Επιλογή σχεδίου

 

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΤΟ ΜΕΤΡΗΜΑ"

 

Η ικανότητα της ανάλυσης είναι το βασικότερο στοιχείο για την επιτυχία. Τρεις είναι οι παράγοντες που εξασφαλίζουν ότι θα βρεθεί η σωστή κίνηση: Η ακρίβεια στην ανάλυση όλων των βαριαντών που μπορούν λογικά να εξεταστούν, η βεβαιότητα ότι εξετάζονται όλες οι σημαντικές κινήσεις και συνέχειες και η αυστηρή οικονομία χρόνου σκέψης. Το πρόγραμμα εξετάζει λεπτομερειακά και τους τρεις αυτούς παράγοντες μέσα από επιλεγμένα παραδείγματα. Παρουσιάζονται οι διάφοροι τύποι δέντρων ανάλυσης, η σωστή μεθοδολογία ανά τύπο και η τεχνική κατάρτισης λίστας υποψηφίων κινήσεων σε κάθε θέση. Ανάλογα με το επίπεδο των μαθητευόμενων, παρουσιάζονται επίσης τεχνικές συγκέντρωσης, διαίσθησης, διόρασης, υποκειμενικής αξιολόγησης κλπ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ασκήσεων με κλιμακωτό βαθμό δυσκολίας.

 

 

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΟΕΡΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ

 

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα σταδιακής εξοικείωσης με τη νοερή απεικόνιση, τη τεχνική που μας βοηθά να σκεφτόμαστε και να μελετάμε χωρίς να βλέπουμε τη σκακιέρα.

 

 


ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ

 

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τη σωστή εκμάθηση ενός ρεπερτορίου ανοιγμάτων.Τα προτεινόμενα ρεπερτόρια έχουν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν με ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

 

- Ρεπερτόριο για στρατηγικούς παίκτες με τα λευκά

- Ρεπερτόριο για τακτικούς παίκτες με τα λευκά

- Ρεπερτόριο για στρατηγικούς παίκτες με τα μαύρα

- Ρεπερτόριο για τακτικούς παίκτες με τα μαύρα

 

Ο μαθητευόμενος έχει επίσης τη δυνατότητα να διαλέξει ο ίδιος ποια ανοίγματα να εντάξει στο ρεπερτόριο του με βάση την κατηγοριοποίηση των ανοιγμάτων.

 

Σε κάθε άνοιγμα παρουσιάζονται τυπικές θέσεις, τυπικά σχέδια, ενδεικτικές παρτίδες κάποιου ισχυρού παίκτη που παίζει συστηματικά το εν λόγω άνοιγμα και βασικές βαριάντες.

 

 

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ"

 

Το πρόγραμμα μελετάει τα χαρακτηριστικά των παγκόσμιων πρωταθλητών.

 

 


ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

Επιλέξτε το θέμα που σας ενδιαφέρει και εμείς θα οργανώσουμε για εσάς ένα σεμινάριο διάρκειας 3-8 ωρών, ανάλογα με το θέμα και το επίπεδο των συμμετεχόντων. Παράλληλα οργανώνονται θεματικές ημερίδες ανά τακτά χρονικά διαστήματα με προκαθορισμένη θεματολογία.

 

 


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΙΜΟΥΛΤΑΝΕ

 

Το σιμουλτανέ είναι η ταυτόχρονη αντιμετώπιση πολλών παικτών από έναν παίκτη, ο οποίος προχωράει διαδοχικά από σκακιέρα σε σκακιέρα. Τα σιμουλτανέ είναι πολύ ευχάριστες εκδηλώσεις που ενθαρρύνουν τη μαζική συμμετοχή, κυρίως παιδιών.